Zupa pieczarkowa

Kulinarne Inspiracje

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie mrożonki zupa pieczarkowa ZPS „Maków”
  • 1 l lekkiego rosołu z drobiu (może być z kostki)
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • szklanka gęstej śmietany
  • przyprawy: liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego
  • posiekana natka pietruszki do posypania zupy

Porcja dla 3-4 osób.

depositphotos_26571999-Bowl-with-creamy-mushroom-soup_pieczarkowa

PRZYGOTOWANIE:

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w cienkie paski cebulę, gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej obrane ze skórki i pozbawione pestek). Całość zasmażamy. Do gotującego się rosołu dodajemy opakowanie zupy pieczarkowej ZPS „Maków” i gotujemy około 10 minut. Następnie dodajemy zasmażoną cebulę z pomidorami i gotujemy nadal aż wszystkie składniki będą miękkie. Przyprawiamy zupę do smaku, zestawiamy z ognia i łączymy ze śmietaną.
Podajemy gorącą, posypaną natką pietruszki.